Waarom winterbanden?

In de winter ga je niet met strandslippers de deur uit, hetzelfde geldt voor de banden van je auto. Wie optimale veiligheid en controle in de winter wilt, schaft beter winterbanden aan. Ongeacht of u te maken hebt met sneeuw, ijzel of gewoon een nat wegdek, rijden met winterbanden zorgt voor meer veiligheid voor u en uw gezin.

  • Meer veiligheid door een kortere remafstand en meer grip in omstandigheden < 7°C
  • Minder kans op aquaplaning
  • U blijft mobiel, zelfs onder de meest extreme weersomstandigheden door het specifieke profiel en de rubbersamenstelling van een winterband
  • Winterbanden zijn verplicht in steeds meer Europese landen

Daarenboven spaart u ondertussen uw zomerbanden!

 

Hieronder vindt u nog verdere informatie over het nut van winterbanden

Wat is een winterband?
Hoe herken ik een winterband?
Is een winterband even duurzaam en comfortabel als een zomerband?
Wat is het minimumprofiel voor winterbanden?
Hoe snel mag ik rijden met winterbanden?
Waarom monteer ik mijn winterbanden best op aparte velgen?
Moet ik mijn bandenspanning aanpassen?
Ik heb al winterbanden. Heb ik nog sneeuwkettingen nodig?
Zijn winterbanden ook nodig voor 4x4’s en SUV’s?

Wilt u meer informatie of een extra toelichting over winterbanden, mailt of belt u ons gewoon!

Wat is een winterband?

Een winterband biedt meer veiligheid op een nat wegdek en bij sneeuw/ijzel door 2 belangrijke kenmerken:

  • Aangepast profiel

Een winterband beschikt over brede en diepere groeven om water, sneeuw en modder optimaal af te voeren. Een winterband heeft ook zeer fijne lamellen die zich als het ware vastgrijpen in de sneeuw of op ijs. Hierdoor heeft een winterband veel meer grip op de weg dan een standaard (zomer)band.

  • Aangepaste samenstelling van het rubber

De samenstelling van een winterband is zachter dan die van een zomerband. Het rubber van een zomerband zal bij temperaturen onder de 7°C krimpen en te hard worden. Een winterband blijft ook soepel onder de 7°C en biedt daarom een veel betere grip op de weg, meer remvermogen, als ook meer controle over het voertuig.

 

Hoe herken ik een winterband?

Een winterband is te herkennen aan de markering "M&S" (Mud and Snow) en het "sneeuwvloksymbool". Enkel banden uitgerust met een sneeuwvloksymbool worden door de strengste winterbandenwetgevingen erkend als echte "winterband”.

 

Is een winterband even duurzaam en comfortabel als een zomerband?

De nieuwe generatie winterbanden is net zo geruisloos, duurzaam en comfortabel als zomerbanden.
Een voordeel van winterbanden ten opzichte van zomerbanden is dat ze door hun rubbersamenstelling een iets lagere rolweerstand hebben en dus zorgen voor een lager benzineverbruik.

Wat is het minimumprofiel voor winterbanden?

Het minimumprofiel voor een goed functionerende winterband is 4 mm in tegenstelling tot 1,6 mm bij een klassieke zomerband. Met minder dan 4mm kan nog steeds wettelijk mee worden doorgereden, maar de band verliest een groot deel van zijn winterse eigenschappen.

Hoe snel mag ik rijden met winterbanden?

Dat hangt af van het type winterband. Voor winterbanden bestaan 5 verschillende snelheidscoderingen: Q (160 km/h), T (190 km/h), H (210 km/h), V (240 km/h) en W (270 km/h).

Waarom monteer ik mijn winterbanden best op aparte velgen?

Het wordt aanbevolen om uw winterbanden te monteren op aparte velgen, aangezien het voortdurend monteren en demonteren van uw winter/zomer banden nadelige gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van uw banden, maar ook voor de kwaliteit van uw velgen (meer kans op krassen, montageschade).

Daarenboven geeft het u ook de kans om over te schakelen op een iets kleinere velg en smallere (winter)band, die zorgt voor meer efficiëntie tijdens winterse omstandigheden.

Daarnaast zijn er nog andere voordelen:

  • Het wisselen kost minder tijd aangezien de banden niet steeds moeten gemonteerd en gedemonteerd worden.
  • Een extra set wielen is een meerwaarde bij de verkoop van uw auto.

Moet ik mijn bandenspanning aanpassen?

Nee, winterbanden hebben geen andere bandenspanning nodig dan zomerbanden. De bandenspanning moet passen bij de maat van de banden. Voor de juiste bandenspanning kijkt u in uw onderhoudsboekje, op het etiket in het bestuurdersportier of tankklepje.

Ik heb al winterbanden. Heb ik nog sneeuwkettingen nodig?

Ja, in sommige landen blijven sneeuwkettingen verplicht op (kleine) bergwegen. De verplichting wordt aangegeven door middel van een verkeersbord met een wiel met een sneeuwketting erop. Maar let op: sneeuwkettingen zijn niet geschikt voor snelwegen!

Zijn winterbanden ook nodig voor 4x4 en SUV's?

Hoewel 4x4's en SUV's met vierwielaandrijving goed zijn toegerust, wordt toch ten sterkste aanbevolen ze met geschikte winterbanden uit te rusten, vooral als ze voornamelijk op normale wegen worden gebruikt. Het belangrijkste argument voor winterbanden is dat de meeste 4x4- en SUV-modellen een hoog zwaartepunt hebben en een zeer hoog voertuiggewicht. Dit betekent dat ze een goede tractie, remvermogen en stuurstabilitiet nodig hebben onder alle omstandigheden.

(bron: www.vaco.nl)